Zapiekanka tortellini broccoli
SONY DSC

Zapiekanka tortellini broccoli

Ze wszystkich zapiekanek jakie jadłam, tortellini broccoli uważam za najlepszą. To doskonałe połączenie włoskich pierożków tortellini, mięsa drobiowego i brokuła, pod pierzynką sosu śmietanowego, zapiekanego serem. Był czas, kiedy w…

Czytaj dalej Zapiekanka tortellini broccoli

Con chili carne z nachosami

Witajcie, Kuchnia meksykańska to obok włoskiej jedna z moich ulubionych. Wyrazista, pikantna, aromatyczna, opierająca się na kukurydzy, czerwonej fasoli oraz dużo naprawdę dużo chili. Dania meksykańskie świetnie sprawdzają się na…

Czytaj dalej Con chili carne z nachosami
Chleb dyniowy z ziarnami
SONY DSC

Chleb dyniowy z ziarnami

Zawsze, gdy przychodzi jesień i na straganach warzywnych pysznie wdzięczy się dynia, wygrzewając swą pomarańczową facjatę w złotych promieniach słońca, piekę ten chleb. - "Dobry. Taki inny." kwituje lakonicznie mój…

Czytaj dalej Chleb dyniowy z ziarnami
Chleb dyniowy
SONY DSC

Chleb dyniowy

Składniki: 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500g mąki pszennej + do podsypywania przy wyrabianiu 120ml ciepłej (nie gorącej) wody 300 g puree z dyni (Umytą i obraną ze skórki…

Czytaj dalej Chleb dyniowy

Pizza domowa

Składniki: 20 g świeżych drożdży pół szklanki ciepłej wody (nie gorącej) pół łyżeczki cukru 300 g mąki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek do ciasta plus oliwa do wysmarowania blachy…

Czytaj dalej Pizza domowa