Wspominałam już, że bardzo lubię zupy. Przepadam też za brukselką. A, że w tej chwili można ją zakupić praktycznie w każdym warzywniaku, zdecydowałam się przygotować to danie. Jest lekkie (bez mąki i śmietany), nietuczące i mocno warzywne, a przy tym smakuje wyśmienicie. Taka mała wiosna na talerzu w ten zimowy dzień 😉
Składniki:
- 150 – 200 g filetu z kurczaka
- łyżka oleju kokosowego do smażenia
- sól i pieprz
- 2 l bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego
- 0,5 kg brukselki
- 2 marchewki
- pół kalafiora
- 3 liście laurowe
Filety z kurczaka pokroić na niewielkie części, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na oleju kokosowym. Obrane marchewki pokroić w talarki, brukselkę na połówki, a kalafiora w kosteczkę. Wrzucić do garnka. Zalać bulionem, dodać liście laurowe i gotować do miękkości. Następnie dorzucić usmażonego kurczaka. Podawać z koperkiem.
Pyszności życzę
Asia