You are currently viewing Kaszotto gryczane po meksykańsku

Kaszotto gryczane po meksykańsku

Uwielbiam dania jednogarnkowe, bo mają w sobie cały wachlarz smaków, a ich przygotowanie nie wiąże się z furą brudnych naczyń w zlewie. Tym razem postawiłam na powiew Meksyku w połączeniu z moją ukochaną kaszą gryczaną paloną. Pyszny, rozgrzewający posiłek w pięknych, soczystych kolorach, to doskonałe rozwiązanie na nadchodzące chłodniejsze, jesienne dni. Dobór przypraw zadecyduje o poziomie ostrości. Ja preferuję wersję pikantną, ale zwolennicy łagodności mogą zrezygnować z ostrej papryki. Spróbujcie sami 🙂

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  •  100-150 g kaszy gryczanej palonej
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 0,5 l bulionu
  • 1,5 łyżki suszonego oregano
  • 1,5 łyżki suszonej bazylii
  • sól, pieprz, papryka ostra (wg preferencji)
  • olej rzepakowy

Cebulę pokroić na drobno i zeszklić na oleju. Wsypać sucha kaszę i przesmażyć. Dodać pokrojone na małe kawałki kurczka i paprykę czerwoną. Zalać białym winem, następnie bulionem i dusić przez 10 minut pod przykryciem. Dorzucić fasolę, kukurydzę, pomidory i przyprawy i gotować kolejne 15 minut.

Pyszności życzę

:D

Asia

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Zibio

    Nie przepadam za kaszą ale chętnie jej spróbuję w takim wydaniu

  2. Kobieca Strona Dietetyki

    Fajny sposób na przemycenie kaszy gryczanej do jadłospisu 🙂

Dodaj komentarz