Witajcie,
Kuchnia meksykańska to obok włoskiej jedna z moich ulubionych. Wyrazista, pikantna, aromatyczna, opierająca się na kukurydzy, czerwonej fasoli oraz dużo naprawdę dużo chili. Dania meksykańskie świetnie sprawdzają się na imprezy i wspaniale komponują z piwem 🙂
Dzisiaj moja wersja con chili carne.
Składniki na farsz :
- mielona wołowina (300 gram),
- pomidory ( ja w okresie jesienno-zimowym dodaje z kartonika, pokrojone, bez skórki),
- czosnek (1 ząbek) ,
- czerwona cebula (1 sztuka) ,
- czerwona fasola z puszki,
- drobno pokrojona papryczka chilli bez gniazda,
- 1 łyżka przyprawy kmin rzymski zwany kuminem,
- 1 łyżka kolendry (fajnie jeśli mamy świeżą a jeśli nie to suszoną) ,
- pół łyżeczki chilli ( chociaż to zależy od tego jak ostre ma być nasze danie),
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pieprz,
- sól
- oliwa,
- szklanka bulionu wołowego.
Sposób przygotowania :
- Kroimy drobno cebulę oraz czosnek i podsmażamy na oliwie aż się zarumienią dodając przyprawy takie jak : czosnek, chilli, kmin rzymski oraz kolendrę. Smażymy przez kilka minut.
- Dodajemy mięso i wszystko razem podsmażamy przyprawiając solą, pieprzem.
- Gdy mięso się zarumieni dodajemy pomidory, zalewamy bulionem i doprawiamy resztą naszych przypraw.
- Wszystko razem nadal gotujemy pod przykryciem około 15 minut po czym dodajemy czerwoną fasolę, papryczkę chili i gotujemy jeszcze wszystko razem przez kilka minut.
- Pamiętając o przyprawach takich jak kolendra, papryka chili, słodka, które nadają całości wyrazistego smaku i aromatu.
- Jeśli mamy świeżą kolendrę to możemy ją poszatkować i posypać całość.
- Podajemy z nachosami oraz z ryżem.
Smacznego,
Kasia.
Idealna karma na piątkową/sobotnią posiadówkę ze znajomymi 🙂
Dokładnie tak 🙂
Jejku, tego wariantu con carne jeszcze nie robiłam. Pora spróbować 🙂