Składniki:
- 130 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 30 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- 200 ml śmietanki kremówki
- 150 g białej czekolady
- 2 jajka
- maliny świeże lub mrożone
- cukier puder
Masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać żółtko oraz zimną wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu masą wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, aż ciasto się zrumieni. Połamaną na kostki białą czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance. Odstawić by ostygła. Jajka ubić mikserem i połączyć z wychłodzoną masą czekoladową. Na ciasto wyłożyć maliny i zalać je musem. Piec kolejne 20 minut. Przed podaniem wystudzić. Udekorować cukrem pudrem.
Pyszności życzę
Asia
Mniam mniam 🙂 Postaram się dzisiaj zrobić niespodziankę mojej żonie i przygotować jej taką pyszną tartę.
W między czasie zapraszam na mojego bloga o problemach z szambem: http://doszamb.pl/