You are currently viewing Szakszuka (shakshouka) z szynką i pomidorkami koktajlowymi
SONY DSC

Szakszuka (shakshouka) z szynką i pomidorkami koktajlowymi

Szakszuka (shakshouka) to danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej, ale spotkać je możemy także w Izraelu czy Egipcie. Sama nazwa oznacza mniej więcej tyle co „wielki bałagan” na talerzu. Bazę stanowią tu jajka w pomidorach, ale dodatki można komponować dowolnie. To dobry sposób na wykorzystanie tego, co akurat mamy w lodówce 😉 A że szakszuka jest sycąca, a przy tym bardzo bardzo smaczna i pozostawia nam spore pole do interpretacji przepisu bazowego, szczerze polecam 🙂

Składniki (dla 1 osoby):

  • pół łyżeczki oleju kokosowego
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 plasterki szynki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Pomidorki pokroić na połówki, a szynkę w kosteczkę. Lekko przesmażyć na patelni z olejem kokosowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nie mieszać zbyt intensywnie, żeby pomidory się nie rozpadły. Doprawić solą, pieperzem i ziołami prowansalskimi. Następnie wbić jaja i dusić pod pokrywką. Gotowe danie oprószyć jeszcze ziołami. Podawać z pieczywem. Voila – gotowe pożywne śniadanie! 🙂

Pyszności życzę

:D

Asia

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Agusto

    Co ci paskudni Tunezyjczycy zrobili z naszych sadzonych jajek! No bałagan po prostu, zwykły bałagan 🙂

Dodaj komentarz