Szakszuka (shakshouka) to danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej, ale spotkać je możemy także w Izraelu czy Egipcie. Sama nazwa oznacza mniej więcej tyle co „wielki bałagan” na talerzu. Bazę stanowią tu jajka w pomidorach, ale dodatki można komponować dowolnie. To dobry sposób na wykorzystanie tego, co akurat mamy w lodówce 😉 A że szakszuka jest sycąca, a przy tym bardzo bardzo smaczna i pozostawia nam spore pole do interpretacji przepisu bazowego, szczerze polecam 🙂
Składniki (dla 1 osoby):
- pół łyżeczki oleju kokosowego
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 plasterki szynki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Pomidorki pokroić na połówki, a szynkę w kosteczkę. Lekko przesmażyć na patelni z olejem kokosowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nie mieszać zbyt intensywnie, żeby pomidory się nie rozpadły. Doprawić solą, pieperzem i ziołami prowansalskimi. Następnie wbić jaja i dusić pod pokrywką. Gotowe danie oprószyć jeszcze ziołami. Podawać z pieczywem. Voila – gotowe pożywne śniadanie! 🙂
Pyszności życzę
Asia
same pyszności 🙂
Co ci paskudni Tunezyjczycy zrobili z naszych sadzonych jajek! No bałagan po prostu, zwykły bałagan 🙂