Składniki:
- 4 buraki
- 1 ziemniak
- 1 mała cebula
- 4 suszone śliwki
- 2 goździki
- 1,5 l wody
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
- dodatki: jogurt naturalny, pestki dyni, natka pietruszki
Umyte buraki owinąć folią aluminiową i piec do miękkości (około 1,5 – 2 h) w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 150-170 stopni. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Można użyć także gotowych, obranych i ugotowanych buraków, dostępnych np. w Lidlu, ale pieczone na pewno zachowają więcej wartości odżywczych. Obranego i pokrojonego w kosteczkę ziemniaka podsmażyć na oliwie wraz z posiekaną cebulką. Dodać wodę, goździki i suszone śliwki i gotować 15 minut. Dorzucić pokrojone buraki, ocet, masło i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Całość zblendować na jednolitą masę. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, natką pietruszki i pestkami dyni.
Pyszności życzę
Asia