Noce robią się dłuższe, a chłodny wiatr często nie pozwala nam w pełni cieszyć się ostatnimi promieniami odchodzącego lata. Coraz częściej skąpany w strugach deszczu świat nie zachęca do spacerów. Antidotum na kapryśną aurę może być gorąca herbata w słodkim towarzystwie murzynka z powidłami śliwkowymi.
Składniki:
- 1 margaryna
- pół szklanki mleka
- niepełne 2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 4 czubate łyżki kakao
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- około 300 g powideł śliwkowych
- wiórki kokosowe
- garść orzechów laskowych
Margarynę, mleko, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuścić na wolnym ogniu. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę przestudzić. Dodać kolejno mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 2 części i przełożyć powidłami. Na wierzch wylać polewę, udekorować wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi orzechami laskowymi.
Pyszności życzę
Asia
Stary;) poczciwy murzynek, ale w nowym wydaniu. Pycha! 🙂
Bardzo lubimy nowe wydania 😀
Podane składniki są na jaką blachę (wymiary)???