Dzień dobry,
za oknem szaro buro deszczowo i mroźno … nie, zdecydowanie nie na taką zimę czekam ale rozpieszczam się w tym paskudnym zimowym okresie jak tylko mogę. I wybaczcie ale znów króluje u mnie kuchnia meksykańska ale nic na to nie poradzę, że z w tym okresie preferuje właśnie takie smaki.
Tak generalnie to quesadillas to nic innego jak tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Ale żeby było jeszcze pyszniej i treściwiej dobrze dodać inne dodatki oraz dip.
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka,
- opakowanie placków tortilli /pszenne lub kukurydziane/,
- żółty ser,
- mała puszka kukurydzy,
- czerwona papryka,
- świeża kolendra,
- śmietana 18 %,
- 2 pomidory,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy : sól, pieprz, kolendra, chili, ulubiona przyprawa do kurczaka (według osobistego uznania),
- limonka.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w bardzo wąskie drobne paseczki, marynujemy ulubionymi przyprawami według uznania i odstawiamy do lodówki na jakiś czas.
- Podpiekamy kurczaka na patelni w między czasie delikatnie go szarpiąc jakby aby kawałki były jak najmniejsze.
- W między czasie robimy dwa sosy : salsę pomidorową oraz salsę śmietanową.
- Salsa pomidorowa : do rondelka wlewamy całą puszkę pomidorów z puszki- można dodać te z ziołami albo z czosnkiem i oliwą. Jeśli są bez przypraw do siekamy drobno czosnek, cebulkę i dodajemy do pomidorów. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Jeśli chcemy by salsa była pikatna dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili albo jalapeño. Gotujemy bez przykrycia w między czasie mieszając około 10 minut.
- Salsa śmietanowa: do śmietany 18 % wyciskamy pół limonki po czym dodajemy posatkowaną świeżą kolendrę oraz doprawiamy do smaku solą. Wszystkie składniki musimy dokładnie zmieszać ze sobą. Salsa śmietanowa tak zwana Salsa Sour Cream i ma za zadanie łagodzić pikantny smak meksykańskich dań.
- Do usmażonego już kurczaka dodajemy kukurydzę oraz pokrojoną czerwoną paprykę w drobne paseczki i przez kilka minut razem jeszcze podpiekamy.
- Między dwa placki tortill umieszczamy farsz : kurczaka z kukurydzą i papryką, sypiemy żółtym serem oraz świeżą kolendrą.
- Podpiekamy z obu stron na patelni do zarumienienie placka.
- Kroimy na cztery części i podajemy razem z sosami.
Smacznego,
Kasia.