Sałatki makaronowe, w odróżnieniu od ich typowo warzywnych koleżanek, na dłużej zapewniają uczucie sytości. Można je łączyć z innymi składnikami, na wiele ciekawych sposobów. Ja zdecydowałam się użyć typowo włoskich produktów. W przepisie znajdziemy więc suszone pomidory, kapary, oliwki, oliwę i bazylię. Całość wzmocniona została intensywnym smakiem sera pleśniowego Lazur i prażonych pestek słonecznika. Ta kombinacja, po krótkiej sesji w piekarniku, świetnie sprawdzi się także w roli aromatycznej zapiekanki 😀
Składniki:
- 2 szklanki drobnego makaronu
- 10 suszonych pomidorów
- łyżka kaparów
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 100 g sera pleśniowego Lazur turkusowy
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki posiekanej bazylii i natki pietruszki
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Dodać kapary, pokrojone: oliwki, suszone pomidory i ser pleśniowy. Posiekane zioła połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną oliwy. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pyszności życzę
Asia
mniammmm ale mi ochoty narobiłaś 🙂 wszystkie ulubione smaki razem wzięte.
Jak się łączy smaczne z pysznym to musi wyjść dobrze 😛