Ze wszystkich zapiekanek jakie jadłam, tortellini broccoli uważam za najlepszą. To doskonałe połączenie włoskich pierożków tortellini, mięsa drobiowego i brokuła, pod pierzynką sosu śmietanowego, zapiekanego serem. Był czas, kiedy w mojej ulubionej restauracji nie zamawiałam nic innego 😉 Zastanawiam się dlaczego tak długo zwlekałam z opublikowaniem przepisu na blogu 😛
Składniki:
- 2 brokuły
- 500 g tortellini (u mnie z mięsem i serem)
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 400 g śmietany 18%
- szklanka bulionu drobiowego
- 400 g sera gouda
- olej kokosowy do smażenia mięsa
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
Brokuły pokroić na różyczki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Tortellini przygotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka rozdrobnić na niewielkie kawałki, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do drobiu i usmażyć na oleju kokosowym. Bulion podgrzać, zahartować nim śmietanę i połączyć w sos. W naczyniach żaroodpornych ułożyć tortellini, brokuły oraz kawałki kurczaka. Zalać sosem śmietanowym i posypać serem gouda startym na dużych oczkach tarki. Zapiekać około pół godziny (w zależności od wielkości naczyń) w temperaturze 150-180 stopni.
Pyszności życzę
Asia