Składniki:
- 50g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500g mąki pszennej + do podsypywania przy wyrabianiu
- 120ml ciepłej (nie gorącej) wody
- 300 g puree z dyni (Umytą i obraną ze skórki dynię przekroić na pół i wydrążyć łyżką gniazda nasienne. Pokroić w dużą kostkę. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Powinna być bardzo miękka. Po wystudzeniu zblendować.)
-
2 łyżki oliwy z oliwek + do smarowania
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
-
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
-
2 łyżeczki soli
-
60g pestek z dyni + 20 g do posypania na wierzchu
Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżeczką mąki w wodzie. Odstawić przykryte na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie połączyć zaczyn z pozostałymi składnikami i dobrze wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Naoliwić miskę i przełożyć do niej masę. Pozostawić w ciepłym miejscu przez około 50-60 min, przykryte ściereczką. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i jeszcze raz lekko wyrobić. Przełożyć do formy silikonowej do pieczenia chleba, wysmarowanej oliwą. Skropić lekko wodą i posypać ziarnami dyni. Ziarna lekko docisnąć, aby nie odpadały po upieczeniu. Odstawić na kolejne 50 minut. Na dół nagrzanego piekarnika wlać pół szklanki zimnej wody. Powyżej wstawić formę z ciastem i piec ok 40 minut w temp. 150-170 stopni (w zależności od piecyka). Studzić na kratce.
Pyszności życzę
Asia