Składniki na placki:
- 8 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki pszennej
- jajko
- łyżka mleka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- farsz pieczarkowy (u mnie domowy Ole! – słoik 420 ml)
- 100 g koncentratu pomidorowego
- pół szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oliwy do smażenia
Ziemniaki oraz cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać pozostałe składniki ciasta i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażyć, z obu stron, na złoto niewielkie placki.
Na odrobinie oliwy podsmażyć mięso mielone z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodać farsz pieczarkowy i koncentrat. Podlać wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać placki z sosem, posypane parmezanem oraz szczypiorkiem lub ziołami.
Pyszności życzę
Asia