Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
- pół łyżeczki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek do ciasta plus oliwa do wysmarowania blachy
- płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
Sos pomidorowy:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do podsmażenia
Dodatki:
- 400 g startego żółtego sera
- szynka parmeńska lub salami
- oliwki
- 500 g pieczarek
- (lub inne)
Z ciepłej wody, drożdży, cukru oraz 1 łyżeczki mąki przygotować zaczyn i odstawić pod ściereczką, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 10 minut. Pozostałą część mąki wsypać do dużej miski (masa znacznie powiększy swoją objętość). Dodać oliwę z oliwek, sól, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto i pozostawić na godzinę, przykryte do wyrośnięcia. W międzyczasie obrać i pokroić cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Podsmażyć je na złoto. Dodać pomidory z puszki i przyprawy. Zblendować na sos. Ciasto rozwałkować (będzie cieńsze i wystarczy na 2 mniejsze pizze) lub rozprowadzić rękami na wysmarowanej oliwą blaszce. Posmarować sosem pomidorowym i posypać częścią tartego sera żółtego. Ułożyć ulubione dodatki (u mnie przesmażone pieczarki, szynka parmeńska lub salami, pokrojone oliwki) i posypać pozostałym serem. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150-170 stopni, z włączonym termoobiegiem.
Pyszności życzę
Asia