Dziś pomysł na szybki obiad i trochę zdrowsza wersja popularnego hamburgera. Zamiast tłustego mięsa niewiadomego pochodzenia zagościł kurczak w aromatycznej otoczce garam masali. W miejsce sosu majonezowego mamy ten na bazie jogurtu naturalnego. Dodajmy jeszcze trochę świeżych warzyw i mamy wspaniałe burgery, które z pewnością ucieszą całą rodzinę 😀
Składniki:
- 4 bułki
- pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- garam masala
- 4 liście sałaty
- pomidor
- 8 plasterków zielonego ogórka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
Pierś kurczaka pokroić na płaty. Lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Usmażyć. Pokrojone bułki podgrzać w piekarniku. Z przeciśniętego przez praskę czosnku, jogurtu i przypraw przyrządzić sos. Na dolnych połówkach bułek układać sałatę, mięso, pomidora pokrojonego w plastry, zielonego ogórka. Polać sosem. Przykryć drugą częścią pieczywa.
Pyszności życzę
Asia