You are currently viewing Bezglutenowe mini pączki serowe
SONY DSC

Bezglutenowe mini pączki serowe

Tłusty czwartek, a więc rozpusta i bezkarne objadanie się, za pasem. Jednak nie każdy może (lub chce) zajadać się tradycyjnymi pączkami i chrustami. Dla tych, którzy jak ognia unikają glutenu mam słodką alternatywę – bezglutenowe mini pączki serowe. Warto je przygotować, bo według jednego z dawnych przesądów, śmiałek, który nie zje tego dnia ani jednego pączka, nie ma co liczyć na powodzenie w dalszym życiu 😉 Nie ma co ryzykować 😛

Składniki:

  • 3 jaja
  • 80 g cukru trzcinowego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 250 g twarogu tłustego
  • 250 g mieszanki mąki bezglutenowej uniwersalnej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszystą masę (około 10 minut mikserem na najwyższych obrotach). Pod koniec dodać szczyptę soli. Zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo (po łyżce) ser, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rozgrzać olej. Przy pomocy 2 łyżek formować kulki i smażyć w głębokiej kąpieli na złoto-brązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

Pyszności życzę

:D

Asia

SONY DSC

 

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Kate

    Mniammm…. pycha 🙂

  2. Ola

    Takie pączki serwuje rodzinie nie tylko w tłusty poniedziałek, ale i w ciągu roku, ponieważ jesteśmy rodzina bezglutenowców z wyboru;)

Dodaj komentarz