Postanowiłam dziś dobudzić męża- a to nie łatwa sprawa- jakimś aromatycznym śniadaniem, a przyznaję się do tego, że niedziela jest jedynym dniem kiedy jemy jako takie śniadanie i do tego w swoim towarzystwie. I oczywiście do głowy od razu przyszła mi jajecznica… postanowiłam jednak troszkę nadać jej innego smaku, aromatu. Jajecznica- niedziela jajecznica ma dla mnie duże znaczenie bo kojarzy mi się z moim domem rodzinnym, na którego niedzielnym stole zawsze właśnie królowała jajecznica. Przygotowałam więc jajecznicę po węgiersku.
Składniki :
- 3 plasterki salami,
- 1 nieduża czerwona papryka,
- 1 pomidor,
- 6 jajek,
- przyprawy : sól, pieprz, ostra papryka,
- kilka listków świeżej bazylii,
- łyżka masła
Sposób przygotowanie :
- Parzymy pomidora, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. To samo prócz parzenia robimy z papryką.
- Kroimy salami w kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Najpierw wrzucamy paprykę, potem salami, następnie jajka a na końcu pomidora. Pod sam koniec przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
- Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Smacznego życzę w ten niedzielny poranek. I pamiętajcie, że jakie śniadanie taki cały dzień.
Kasia.