Długo nie mogłam się zdecydować na tą zupę ponieważ dynie kojarzyłam zazwyczaj tylko jako ozdobę na Halloween. Co roku na moim oknie króluje jedna z pięknie wyciętym uśmiechem podświetlonym świeczuszkami, ale jakoś nigdy nie mogłam się przekonać aby wykorzystać dynię do przygotowania czegokolwiek do jedzenia. W tym toku, tej jesieni, ze względu na to, że zaczęłam poszukiwać nowych doznań smakowych postanowiłam dać szansę dyni. Pierwsza próba przypadła na zupę – krem.
Słodkość dyni, orientalny smak curry i pikantność papryczki chili połączone w jednym garnku….. Ale po kolei.
Składniki :
- 1 kilogram dyni,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka curry,
- 2,5 cm. świeżego imbiru,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 ostra papryczka chili,
- sól, pieprz
- 0,5 litra bulionu.
Przygotowanie :
Prawda jest taka, że postępuje się bardzo podobnie jak w przypadku wykonywania innych zup kremów – ja na blogu umieściłam ostatnio zupę – krem z kalafiora i pory.
- Dynię kroimy na mniejsze części, obieramy i kroimy w kostkę.
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy, w tym samym czasie do garnka wlewamy oliwę po czym wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy do momentu kiedy uzyskają złoty odcień.
- Po czym wrzucamy dynię pokrojoną w kostkę, chwilkę wszystko dusimy po czym zalewamy bulionem.
- Przyprawiamy: sól, pieprz, łyżeczka curry, ścieramy świeżego imbiru oraz dodajemy jedną pokrojoną papryczkę chili.
- Gotujemy do miękkości.
- Gdy warzywka są już ugotowane, czekamy aż zupa ostygnie i blenderujemy uzyskując piękny pomarańczowy krem.
- Podajemy z grzankami, prażonymi migdałami albo łyżeczką gęstej śmietany.
Zupa wygląda naprawdę smakowicie ale muszę dodać … bo ten blog ma być nie tylko miejscem samych 'ahów’ i 'ohów’, że większym miłośnikiem tej zupy został mój mąż niż ja, który po prostu bardzo lubi taką orientalną nutkę. Aczkolwiek zupa ma naprawdę ciekawy aromat i cieszę się, że … poszerzyłam swoje smaki.
Smacznego życzę,
Kasia.
Też nigdy nie byłam przekonana do zupy z dyni, ale kiedyś moja siostra taką przyrządziła i o dziwo, była przepyszna!
Uwielbiam dynie więc na pewno wykorzystam ten przepis w swojej kuchni. Pozdrawiam
Nigdy nie jadłam, ale wygląda pysznie! 🙂