Sałatka żółto – zielona
Wiosna to wspaniały czas. Na dworze robi się cieplej, a słońce sprawia, że ludzie częściej się uśmiechają :) To także moment kiedy pojawiają się kuszące wyglądem i zdecydowanie smaczniejsze od…
Wiosna to wspaniały czas. Na dworze robi się cieplej, a słońce sprawia, że ludzie częściej się uśmiechają :) To także moment kiedy pojawiają się kuszące wyglądem i zdecydowanie smaczniejsze od…
Filet z kurczaka to zdecydowanie, moje ulubione mięso :D Aby nie było nudno bezustannie eksperymentuję. Tym razem oryginalne połączenie ze smażoną czerwoną cebulką i zarumienionymi płatkami owsianymi. Niepowtarzalny smak i…
Do Stambułu wiosna zawitała już na dobre. Bardzo mnie to cieszy, gdyż w sklepach na działach warzywno - owocowych zaczynają pojawiać się smakowite nowości typowe dla tej pory roku. Zakupiłam…
Witajcie, Nie od dziś wiadomo, że we wszystkich kostkach rosołowych, vegetkach i tego rodzaju przyprawach, które mają na celu poprawić smak naszych dań, oprócz soli i ziół znajduje się też…
Nadszedł upragniony weekend, a wraz z nim nieco więcej czasu na gotowanie. Jest niedzielnie, jest słonecznie i wiosennie. W takie dni jak ten spacer jest pozycją absolutnie obowiązkową. Ale zanim…
Nazwa mojego przepisu to oczywisty oksymoron, bo jak wiadomo Lasagne jest rodzajem makaronu - podstawowego składnika wspaniałej włoskiej zapiekanki. Ponieważ jednak moja potrawa ma z nią wiele wspólnego, pozwoliłam sobie…
Zgodnie z zapowiedzią cyklu kuchni polsko- tureckiej początek swojej obecności na Kuchennej planowałam od zupełnie innego przepisu. Jednak, jak się okazuje dzisiaj jest Dzień Pizzy! A ja całkiem przypadkowo,…
Zima do idealna pora roku na rozgrzewające zupy kremy. Tym razem skusiłam się na krem z pory. Zastanawiacie się dlaczego warto jadać pory? Po pierwsze mają wiele wartości odżywczych przy bardzo…
Papryka czerwona znana jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, chroni przed chorobami układu krążenia oraz wspomaga procesy trawienia. Jest bogatym źródłem witamin z grupy A i E…
Krewetki, ze względu na walory smakowe, należą do najpopularniejszych owoców morza. Te skorupiaki cenimy także za ich wartość odżywczą. Stanowią bardzo dobre źródło białka, witamin z grupy B i D…
Decydując się na liczenie kalorii, nie musimy zupełnie rezygnować ze słodkości. Ciężkie kremy i dużą ilość pysznej, ale tuczącej polewy czekoladowej możemy zastąpić owocami. Poniżej, pierwszy z serii, lekki deser…
Idzie zima. To czas, kiedy bardzo trudno jest kupić u nas piękne, soczyste pomidory. Smak tych, które oferują nam teraz sklepy porównać można do papieru. O barwie nie wspominając... W…
Wprowadzamy na blogu nową kategorię - dietetyczne. Będą ją zasilać przepisy na dania lekkie, mniej kaloryczne, pomocne w tworzeniu jadłospisu dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Na początek…