Decydując się na liczenie kalorii, nie musimy zupełnie rezygnować ze słodkości. Ciężkie kremy i dużą ilość pysznej, ale tuczącej polewy czekoladowej możemy zastąpić owocami. Poniżej, pierwszy z serii, lekki deser jabłkowy. To wspaniałe połączenie darów jesieni z delikatnym jogurtem i, zawierającymi mnóstwo błonnika, płatkami owsianymi. Idealnie współgrają z nim korzenne nuty cynamonu i słodkiej wanilii.
Składniki:
- 1 duże jabłko
- 1,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- odrobina wody
- mały jogurt naturalny
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
Jabłko obrać, pokroić i podlewając odrobiną wody prużyć aż powstanie mus. Dodać cynamon, cukier waniliowy i cukier (jego ilość uzależniona jest od tego czy mamy słodkie czy kwaśne owoce). Płatki na wolnym ogniu połączyć z miodem. W pucharku układać warstwami: mus, jogurt naturalny, płatki z miodem, mus itd.
Pyszności życzę
Asia
Pysznie! 🙂 mus jabłkowy to coś najlepszego na świecie!
To prawda! I można go stosować na tysiące różnych sposobów 😀
Uwielbiam mus jabłkowy -pyszny deser 🙂