Papryka czerwona znana jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, chroni przed chorobami układu krążenia oraz wspomaga procesy trawienia. Jest bogatym źródłem witamin z grupy A i E – strażników płodności i młodości. Zawiera aż czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna! Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, poprawia działanie układu immunologicznego, dlatego jej spożywanie jest szczególnie zalecane w okresach wzmożonej liczby zachorowań. Mając na uwadze wszystkie te zalety, proponuję Wam silnie rozgrzewającą zupę krem z papryki. Ja podałam ją w wersji „na ostro”, z łezką jogurtu naturalnego oraz świeżym rozmarynem, ale polecam także w połączeniu z aromatycznymi grzankami 😀
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 mała suszona ostra papryczka chili (opcjonalnie)
- litr bulionu
- 70 g (mała puszka) koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Papryki i cebule obrać i drobno pokroić. Dusić pod przykryciem na łyżce oliwy, od czasu do czasu mieszając by nie przywarło. Zalać bulionem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i pokruszoną papryczkę chili (opcjonalnie). Całość zblendować na krem. Doprawić według uznania.
Pyszności życzę
Asia
Zupa pychota. Jadłem kiedyś podobną, papryka była przypieczona.
Wspaniały kolor !
W realu wygląda jeszcze bardziej godnie 😀
Wspanaiała!Uwielbiam!