Witajcie,
Nie od dziś wiadomo, że we wszystkich kostkach rosołowych, vegetkach i tego rodzaju przyprawach, które mają na celu poprawić smak naszych dań, oprócz soli i ziół znajduje się też mnóstwo glutaminianu sodu. Glutaminianu sodu jest organicznym związkiem chemicznym, który ma na celu wzmacniać smak i zapach naszych potraw, ale i negatywnie wpływa na nasz organizm odkładając się i kumulując w nim latami.
Dlatego dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na domową ’ vegetkę’, którą śmiało możemy stosować do różnego rodzaju dań, zup bez obawy, że 3/4 jej składu to związek chemiczny ! Moja vegetka to nic innego jak zmieszane ze sobą suszone warzywa, zioła i sól morska. Wszystkie produkty można kupić w sklepie z przyprawami i ziołami.
Składniki :
-
1 kg soli morskiej miałkiej
-
150 g suszu warzywnego ( korzeń – marchew, pietruszka, seler, por),
-
1lyżka lubczyku (susz ),
-
1 łyżka ziela angielskiego zmielonego,
-
6-7 listów laurowych zmielonych,
-
1 łyżka kurkumy,
-
3 łyżki suchej natki pietruszki,
-
3 łyżki suchego koperku,
-
1 łyżka majeranku,
-
1 łyżka tymianku,
-
1 łyżka ziół prowansalskich.
Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy po czym zamykamy w słoiczkach.
Gorąco polecam,
Kasia 🙂
Pingback: Zapiekanka z makaronem, brokułami i pomidorami. | Kuchenna.pl | Przepisy kulinarne
Pingback: Krem marchwiowo-pomidorowy z grzankami ziołowo-czosnkowymi. | Kuchenna.pl | Przepisy kulinarne