Sałatka makaronowa po włosku

Sałatki makaronowe, w odróżnieniu od ich typowo warzywnych koleżanek, na dłużej zapewniają uczucie sytości. Można je łączyć z innymi składnikami, na wiele ciekawych sposobów. Ja zdecydowałam się użyć typowo włoskich produktów. W przepisie znajdziemy więc suszone pomidory, kapary, oliwki, oliwę i bazylię. Całość wzmocniona została intensywnym smakiem sera pleśniowego Lazur i prażonych pestek słonecznika. Ta kombinacja, po krótkiej sesji w piekarniku, świetnie sprawdzi się także w roli aromatycznej zapiekanki 😀

Składniki:

  • 2 szklanki drobnego makaronu
  • 10 suszonych pomidorów
  • łyżka kaparów
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 100 g sera pleśniowego Lazur turkusowy
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej bazylii i natki pietruszki
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Dodać kapary, pokrojone: oliwki, suszone pomidory i ser pleśniowy. Posiekane zioła połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną oliwy. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Pyszności życzę :D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *