Jagody goji, ze względu na swoje właściwości, nazywane są „czerwonymi diamentami wschodu” i zaliczane do superżywności. W krajach azjatyckich stosowane są od ponad 2500 lat. Zaleca się je przy leczeniu reumatyzmu, spadku odporności, by wyregulować pracę serca, ciśnienie krwi czy poziom cholesterolu. Na szczególną uwagę zasługują ich właściwości przeciwnowotworowe. Uważa się je za jedne z najzdrowszych owoców na świecie! Nie muszę już chyba dalej przekonywać do dodania kilku z nich do pysznej śniadaniowej granoli? 😉
Składniki:
- 3 szklanki płatków orkiszowych
- 1 i 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 2/3 szklanki migdałów
- 1 szklanka pestek dyni
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki jasnego sezamu
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta soli morskiej
- 6 łyżki miodu
- szklanka zaparzonej czarnej herbaty
- 4 łyżki suszonych jagód goji
Piecyk nagrzać do 150 stopni. Suche komponenty (płatki orkiszowe, orzechy, wiórki, przyprawy) wymieszać w misce. Jeszcze ciepłą herbatę połączyć z miodem i wlać do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być delikatnie lepka. Wysypać na blachę (można wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Po przestudzeniu, dodać jagody goji. Gotową granolę można przechowywać kilka tygodni w zamkniętym pojemniku. Podawać z mlekiem lub jogurtem i owocami.
Pyszności życzę
Asia
Ziarno orkiszu jest nie tylko pożywne, ale także smaczne. Zawiera dużo błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomaga trawienie, ale także zapewnia uczucie sytości na cały poranek. Granola orkiszowa z pewnością zasmakuje także dzieciom – jest prosta i szyba w przygotowaniu więc z pewnością znajdziemy te 5 minut na śniadanie.