Kolejne danie z wykorzystaniem makaronu, które dosyć często gości u nas w kuchni. Jest to makaron z zielonym pesto i dodatkami. Jeśli chodzi o same dodatki często modyfikuję je dodając po prostu to co mam akurat w lodówce. Czasem jest to kurczak, czasem mięso mielone, czasem oliwki, kapary, pieczarki, szynka. Tym razem dodałam szynkę konserwową, kilka pieczarek i posypałam startym żółtym serem.
Składniki :
- makaron pełnoziarnisty- penne pióra ( lubella),
- słoiczek zielonego pesto,
- 4 pieczarki,
- 150 gram szynki konserwowej.
Sposób wykonania :
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie jak w przepisie na opakowaniu.
- Kiedy jest al’dente przekładam makaron na patelnię, na której wcześniej na oliwie podsmażyłam pokrojone pieczarki i pokrojoną w kosteczkę szynkę.
- Wszystko razem mieszam ze sobą dodając zielone pesto ze słoiczka.
- Wierzch posypuję startym żółtym serem.
Smacznego,
Kasia.
Przepis z gotowych półproduktów o wątpliwym składzie. brawo