Używamy grilla gazowego już od ponad miesiąca dlatego postanowiłam podpowiedzieć Wam, jaki grill gazowy wybrać dla swojej rodziny.
Wiem, że duża ilość z Was cały czas ma dylemat czy zamienić zwykłego grilla węglowego na nowoczesnego grilla gazowego. Dla tych co jeszcze wątpią zapraszam do lektury poprzedniego naszego wpisu Czy grill gazowy jest bezpieczny. Ja już tą decyzję mam za sobą i teraz conajmniej trzy razy w tygodniu używamy grilla gazowego do robienia obiadu czy kolacji.
Zacznę od najważniejszej dla mnie zalety: CZAS. Jak mieliśmy grilla węglowego to musiałam zagonić mojego męża do wyjęcia go z szopki, wyłożenia węgla no i rozpalenia. Jeżeli robił to raz na miesiąc to aż tak nie marudził. Jednak jak już było to dwa razy w tygodniu to strasznie marudził. Teraz już nie muszę się o nic prosić – grill mamy na tarasie. Wystarczy że zdejmę z niego pokrowiec, odkręcę butlę z gazem i włączę palniki. Po około 5 minutach grill jest rozgrzany do odpowiedniej temperatury i możemy grillować. No i teraz kolejna zaleta powiązana z czasem. Przy grillu węglowym trzeba było cały czas przy nim siedzieć i sprawdzać czy nie jest za mocno rozpalony i czy nic się nie pali. Grill gazowy zapewnia nam płynne i równomierne rozłożenie ciepła na całej powierzchni grillowania.
No dobra, ale żebyśmy mogli grillować dla naszej całej rodziny musimy wybrać odpowiednią jego wielkość. U nas wybór padł na grilla 3 palnikowego o powierzchni grillowania 2800 cm2. Taką wielkość mogę śmiało polecić dla rodziny 4-6 osobowej. Sprawdził się także na naszej imprezie, na której było 12 osób. Miejsca na potrawy nie brakło.
Gdy już wybierzemy odpowiedni rozmiar będziemy musieli wybrać kolejny parametr: ruszt stalowy czy żeliwny. Szczegółowo opisałam to w tym wpisie https://kuchenna.pl/rozwiewamy-mity-ruszt-stalowy-czy-zeliwny-2848.html
Kolejną rzeczą, na którą musimy zwrócić uwagę to materiał, z którego wykonany jest grill gazowy. Bardzo ważną częścią grilla jest pokrywa. Musi być trwała i odporna na działanie wysokich temperatur. Łatwo to sprawdzić będąc np. w markecie budowlanym. Wystarczy podejść do taniego marketowego grilla i podnieść pokrywę. Następnie to samo zrobić z lepszym markowym grillem. Gwarantuje że poczujecie różnicę. Zwracajcie też uwagę na wagę grilla. Cięższy grill będzie wykonany z lepszych jakościowo materiałów.
Aby grillowanie na gazie było perfekcyjne musimy wybrać grilla, który posiada dobrej jakości aromatyzery. Są to najczęściej pofałdowane blaszki znajdujące się pomiędzy palnikami a rusztem. Rozprowadzają one równomiernie ciepło i zabezpieczają palniki przed kapiącymi sokami tłuszczami z przyrządzanych potraw. To właśnie dzięki aromatyzerom grillowane jedzenie nabiera odpowiedniego smaku.
Kupując grilla gazowego upewnicie się u sprzedawcy czy butla gazowa zmieści się pod szafką. Jest to dosyć ważna rzecz ponieważ schowana butla gazowa ułatwia przemieszczanie się z grillem. Nasz grill nie straci też wtedy na estetyce, bo przecież stojąca butla gazowa obok nie wygląda najlepiej.
Kilka osób pytało się mnie: no dobra, jaki grill w końcu wybrałaś. No i po wielu tygodniach poszukiwań wybór padł na grilla gazowego Campingaz Woody LX seria 3, z którego jestem bardzo zadowolona. Doskonale się na nim grilluje, jest ładny z wyglądu i bardzo sprawnie się go czyści. Ma też sporo dodatków (np. woka czy kamień do pizzy). Czego chcieć więcej od gazowego grilla? Chyba nic więcej do grillowego szczęścia nie jest mi potrzebne