Jak już wspomniałam w okresie jesienno-zimowym przepadam za gulaszami i daniami jednogarnkowymi. Nie mogłabym tutaj nie wspomnieć o moim ulubionym gulaszu ’ na szybko’ z piersi indyczej. Zazwyczaj powstaje późnym wieczorem i jest jak znalazł na drugi dzień.
Składniki :
- pół kilo piersi z indyka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 300 gram pieczarek,
- puszka pomidorów,
- 1 papryczka chili,
- sól, pieprz, ostra papryka,
- bulion warzywny,
- śmietana do zup i sosów,
- 1 mały koncentrat pomidorowy.
Jak już wspomniałam samo przygotowanie gulaszu jest banalnie proste i szybkie.
Sposób przygotowania :
- Pierś z indyka kroimy w kostkę i na oliwie z oliwek podsmażamy na patelni, dodając po kolei pokrojoną paprykę, cebulę i pieczarki.
- Wszystko smażymy jeszcze razem do momentu kiedy składniki będą ładnie przyrumienione.
- Wtedy wszystko 'przelewamy’ do garnka, dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz ostrą papryczkę i wszystko razem dusimy ze sobą przez około 20 -30 minut.
- Pod sam koniec dodaję jeszcze odrobinę śmietany do zup i sosów.
- Podajemy z ryżem, kasza lub kaszą gryczaną.
Jest to naprawdę świetna alternatywa do gulaszu wołowego, który wymaga naprawdę o wiele więcej czasu na 'ugotowanie’ się. Mięso z indyka dużo szybciej nadaje się do 'spożycia’. Zazwyczaj jeśli podaję go na drugi dzień odgrzewam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.
Smacznego,
Kasia 🙂
Witam ile dokładnie ma być tego bulionu ?