Składniki:
- 1 kg marchwi
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 60 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 cm korzeń imbiru
- 2 l bulionu drobiowego
- 150 g śmietany 18%
- pieprz, sól
- pestki dyni (opcjonalnie do podania)
- grzanki (opcjonalnie do podania)
W większym garnku rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zeszklić. Obraną i umytą marchew pokroić na talarki, pozbawiony skórki imbir na malutkie kawałki (lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Wrzucić do garnka. Całość zalać bulionem i gotować przez około 15 minut. Po wystudzeniu zmiksować za pomocą blendera i ponownie podgrzać. Dodać zahartowaną śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać gorącą, z grzankami, pestkami dyni, listkami bazylii lub kolendry.
Pyszności życzę
Asia
Idealna zupka na tą kiepską pogodę