Bo w piątek, przy piwku, dobrym filmie i w towarzystwie nie ma nic lepszego niż przekąski z ciasta francuskiego. Przetestowałam i zawsze wszyscy są zachwyceni. Tym razem królowała wersja z salami, sosem pomidorowym i serem żółtym.
Składniki :
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 2 opakowania salami ( każde około 200 gram ale to zależy od wielkości ),
- 300 gram żółtego sera startego na tartce,
- sos pomidorowy.
Etapy przygotowania :
- Ciasto francuskie rozkładamy na desce do wałkowania, tniemy na kawałki ( w sumie jeśli chodzi o cięcia jest to dowolna sprawa, można zrobić trójkąciki, ja tym razem zrobiłam poduszeczki więc ciasto francuskie pocięłam na prostokąty mniej więcej równej wielkości ),
- Na każdym prostokącie kładziemy sos pomidorowy, starty ser, a na sama górę dwa kawałki salami ( ilość salami zależy od jego wielkości),
- Zawijamy ciasto w poduszeczki.
- Umieszczamy na blaszce do pieczenia.
- Delikatnie ( naprawdę delikatnie) kropimy górę ciasta oliwą z oliwek oraz posypujemy oregano.
- Zapiekamy. W temperaturze 180-200 stopni przez około 20-25 minut. Poduszeczki są gotowe kiedy się zarumienią.
* Podam jeszcze krótki sposób na sos pomidorowy na szybko :
Pomidory z puszki bez skórki rozgrzewam na oliwie z oliwek dodając przyprawę : suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, odrobinę świeżego czosnku, świeżej bazylii jeśli mam taką, czasem odrobinę ketchupu. Chwilkę wszystko razem podgrzewam a kiedy wystygnie smaruje tym sosem ciasto. W wersji mnie czasochłonnej stosowałam także zwykły ketchup bądź gotowy sos typu salsa do meksykańskich Nachos.
Ciasto francuskie i rożnego rodzaju ’ poduszeczki’ to naprawdę niezawodny sposób na … niezapowiedzianych gości albo nagłej chandry dlatego zawsze mam w lodówce ciasto francuskie.
Smacznego,
Kasia.
pychota:) proste i szybkie:) w sam raz by wziąc do pracy lub na uczelnie:) kocham kombinować z ciastem francuskim:D
oj ja też 🙂
czego ja tam jeszcze nie zapiekałam haha.