Jesień na dobre u nas zagościła. Każdego ranka z trudem wychodzimy spod ciepłej kołdry, wystawiając się tym samym na złowieszcze działanie niskich temperatur. A będzie coraz gorzej… Można załamywać ręce, ale ja radzę przeciwdziałać :D. Kawa z kardamonem doskonale się tutaj sprawdzi. To przyprawa z rodziny imbirowatych. Ma właściwości pobudzające i rozgrzewające. Jego pozytywna energia i unikalny, intensywnie korzenny smak będą nam towarzyszyć przez cały poranek.
Składniki:
- 1,5 łyżeczki kawy (rozpuszczalnej lub parzonej)
- 1,5 łyżeczki brązowego cukru
- 1/4 szklanki mleka
- bita śmietana
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
Kawę z cukrem i szczyptą kardamonu zalać gorącą wodą (wrzątkiem w przypadku kawy parzonej). Uzupełnić mlekiem. Wymieszać. Udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem. Gotowe 😀
Pyszności życzę
Asia
i ta bita smietana .. *.*
tak! to zdecydowanie czas aby zrobić sobie kawkę 🙂
slinka cienkie:)
Ja robiłam ostatnio rodziców taką trochę inną kawę. Najpierw normalnie przygotowałam kawy z ekspresu przelewowego ariete, a potem w garnuszku podgrzałam mleko, cynamon, kardamon i miód. Wyszło pysznie! I zamiast bitej śmietany mieliśmy piankę z mleka 🙂