Składniki:
- 4-5 jaj
- masło
- cukier
- mąka pszenna
- 1,5 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło do wysmarowania blachy i bułka tarta do wysypania
- dowolne owoce sezonowe (im bardziej kwaśne tym ciasto jest lepsze)
- cukier puder do posypania wierzchu
Zważyć jajka w skorupkach (zapamiętać wartość 🙂 ). Rozbić je do miski. Odważyć tyle samo masła, cukru i mąki. Dodać do jajek wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na gładko. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto. Na nim ułożyć obrane, pozbawione ewentualnych pestek owoce. Ja tym razem zdecydowałam się na śliwki, ale wspaniale sprawdzają się jabłka, gruszki, brzoskwinie, truskawki i inne. W zależności od piekarnika piec około 50 minut/godziny w temperaturze 150-170 stopni. Udekorować cukrem pudrem.
Pyszności życzę
Asia