Dzisiaj przedstawię wam jedną z ciekawszych sałatek jaką miałam okazję jeść. Połączenie smaków słodkich i konkretnych. Dodatkowo suszona żurawina, która w okresie zimowym jest doskonałym źródłem witaminy C, której nam wciąż brakuje.
Składniki :
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- około 100 gram suszonej żurawiny, mogą być także rodzynki albo wersja pół na pół tak jak w tym przypadku,
- 3-4 laski selera naciowego,
- szczypiorek,
- sól, pieprz, papryka, suszona bazylia,
- jogurt naturalny,
- majonez,
- oliwa.
Sposób przygotowania :
- Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy, delikatnie obtaczamy w papryce i suszonej bazylii po czym smażymy na oliwie na patelni aż zarumieni się. Po usmażeniu zostawiamy aż się ostudzi.
- Kroimy pozostałe składniki : szczypiorek, seler naciowy.
- Dodajemy szczypiorek i seler do kurczaka, do całości dodajemy żurawiną bądź rodzynki oraz przygotowujemy sos.
- Sos przygotowujemy z jogurtu naturalnego oraz majonezu w proporcji pół na pół.
- Wszystko razem ze sobą mieszamy i zostawimy na około 30 minut aby smaki się ze sobą 'przeżarły’.
Sałatka nie tylko ładnie kolorowo wygląda ale i smakuje bardzo ciekawie. Można zaskoczyć naszych gości czymś troszkę innym niż tradycyjne sałatki.
Smacznego,
Kasia.
sałatka jest rewelacyjna, tylko proponuję selera przed dodaniem do sałatki posypać solą żeby puścił soki, odstawić na ok godzinę, odsączyć i dodac