Krewetki, ze względu na walory smakowe, należą do najpopularniejszych owoców morza. Te skorupiaki cenimy także za ich wartość odżywczą. Stanowią bardzo dobre źródło białka, witamin z grupy B i D oraz pierwiastków takich, jak: selen, miedź, potas i fosfor. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Można je przyrządzać na wiele sposobów, komponując dania główne i przystawki. Dziś sałatka z krewetek w dość nietypowym towarzystwie ogórka kiszonego. Idealna na wieczorne spotkania, w gronie przyjaciół, z lampką wina w dłoni… 😀
- 150 g krewetek
- ząbek czosnku
- 5 liści sałaty
- 2 niewielkie ogórki kiszone
- pomidor
- ćwiartka czerwonej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub zamiennie koperku)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- sól i pieprz
Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oliwy. Dorzucić oczyszczone z ogonków krewetki i smażyć aż lekko się zarumienią. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć z porwanymi liśćmi sałaty, pokrojonymi ogórkami, pomidorem i papryką. Z jednej łyżki oliwy, wody i natki przygotować sos. Polać gotową sałatkę.
Pyszności życzę
Asia
Krewetek nigdy nie jadłem…
Muszę poprosić moją dziewczynę żeby mi zrobiła 🙂
Są bardzo proste w przygotowaniu Gozo. Myślę, że sam dałbyś radę je przyrządzić. Zawsze możesz zrobić niespodziankę dziewczynie ;o)
Nie chciałbym by się potruło dziewczę:)
hehhe dobre :)))
dzisiaj zakupilam krewetki , paru skladnikow mi brakuje do tej salatki :/ jutro rano pedze do sklepu 🙂