Tak się złożyło, że jakiś czas temu, zgodnie z zaleceniem lekarza, przeszłam na dietę bezglutenową. Pamiętam moją tęsknotę za zwykłą pszenną bułką i poszukiwania smacznego chleba glutenfree. I tak jak z pieczywem było bardzo ciężko, tak te placki nie odbiegają od pszennych, a ja zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że są dużo lepsze. Nie ma się czemu dziwić – tyle w nich dobrego: migdały, mąka kokosowa, najwyższej jakości masło. Pachną i smakują obłędnie. Uwaga! Uzależniają 😉
Składniki:
-
400 g jogurtu naturalnego
- 200 ml maślanki lub kefiru
- 2 łyżki cukru lub ksylitolu
- 4 jaja
- 5 łyżek roztopionego masła
- 1 szklanka mielonych migdałów
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
Rozkłócić jajka i połączyć je z jogurtem, maślanką lub kefirem oraz roztopionym masłem. W drugiej misce dokładnie wymieszać suche składniki (mielone migdały, obie mąki, sodę oczyszczoną i cukier). Następnie delikatnie zmieszać ze sobą zawartość obu naczyń. Smażyć z obu stron na złoty kolor, bez dodawania dodatkowego tłuszczu. Podawać z serkiem homogenizowanym i dżemem lub jogurtem naturalnym i owocami.
Pyszności życzę
Asia