Chyba każdy z nas zna rozpływające się w ustach ciasteczka maślane. Nie musimy kupować tych nafaszerowanych wzmacniaczami smaku i zapachu, bo przepis na nie jest banalnie prosty. Poza leżakowaniem ciasta w lodówce, przygotowuje się je bardzo szybko. Mogą być przechowywane dłuższy czas w szczelnie zamkniętym opakowaniu, więc sprawdzą się świetnie jako „słodkie coś” do kawy dla mniej lub bardziej spodziewanych gości 😀 Ja swoje udekorowałam polewą z ciemnej czekolady i jadalnymi perełkami, ale same w sobie też smakują wyśmienicie.
Składniki:
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 jajko
Do miski włożyć chłodne masło. Pokroić. Dodać mąkę, cukier i jajko. Wszystko razem zagnieść, uformować dwie kule i owinąć folią spożywczą. Chłodzić godzinę. Następnie ciasta wyjmować kolejno z lodówki i rozwałkowywać na około 3-4 mm. Wykrawać ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 8-10 minut.
Pyszności życzę
Asia