Bez zbędnej mąki i cukru!
Składniki na ok. 20 małych placuszków
*100 g twarogu,
*1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
* 2 małe gruszki,
*1 jajko,
*olej/oliwa do podsmażenia (naszykowałam, ale nie użyłam J); świetnie smażyły się bez oleju
*słonecznik
* 6 daktyli
*wiórki kokosowe
Sos pomarańczowy:
Zmiksować jedną pomarańcze z połową jogurtu naturalnego z dodatkiem łyżki miodu i startego imbiru
Jak przygotować? nic prostszego 🙂
Twaróg dobrze rozgniatamy widelcem (dodałam do niego łyżkę jogurtu naturalnego)
Do twarogu dodać szklankę ugotowanej kaszy jaglanej i całość wymieszać.
Gruszki pokroić na małe kawałki i dodać do masy. Wszystko mieszamy łyżką.
Dodajemy jajko i ponownie całość mieszamy.
Nabieramy masę i formujemy kulkę, a później robimy z tego placek, który kładziemy na patelni.
*Jeżeli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej kaszy jaglanej.
Placuszki smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Jeśli użyliście oliwy/oleju – odsączcie na ręczniku kuchennym.
Smaaaacznego śniadanka Kochani! 🙂