Kurczak na kapuście, w sosie z sera pleśniowego

Przyszedł złoty czas mojej działkowej, ekologicznej kapusty, a więc także rozmyślań co z niej zrobić. Był już kapuśniak, była gotowana (podana z masełkiem) – czas na kurczaka na kapuście, w sosie z sera pleśniowego 😀 Ja serwuję to danie z kolorowym makaronem, papryką i szczypiorkiem. Żeby się podobało i żeby smakowało 😀

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • pół główki białej kapusty
  • 2 szklanki makaronu
  • 100 g sera pleśniowego Lazur srebrzysty
  • mały jogurt naturalny (150 g)
  • pół czerwonej papryki
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodać poszatkowaną kapustę, dusić do miękkości. Mięso pokroić na małe kawałki, usmażyć. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Rozpuścić ser pleśniowy z jogurtem. Kurczaka ułożyć na kapuście. Polać sosem, udekorować papryką i cienkim szczypiorkiem.

Pyszności życzę :D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *