Przyszedł złoty czas mojej działkowej, ekologicznej kapusty, a więc także rozmyślań co z niej zrobić. Był już kapuśniak, była gotowana (podana z masełkiem) – czas na kurczaka na kapuście, w sosie z sera pleśniowego 😀 Ja serwuję to danie z kolorowym makaronem, papryką i szczypiorkiem. Żeby się podobało i żeby smakowało 😀
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- pół główki białej kapusty
- 2 szklanki makaronu
- 100 g sera pleśniowego Lazur srebrzysty
- mały jogurt naturalny (150 g)
- pół czerwonej papryki
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodać poszatkowaną kapustę, dusić do miękkości. Mięso pokroić na małe kawałki, usmażyć. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Rozpuścić ser pleśniowy z jogurtem. Kurczaka ułożyć na kapuście. Polać sosem, udekorować papryką i cienkim szczypiorkiem.
Pyszności życzę
Asia
prezentuje się pysznie:)