Dzisiaj z okazji weekendu zapraszam was na coś słodkiego a mianowicie na muffinowe szaleństwo. Muffiny często goszczą w naszych progach ponieważ są naprawdę pyszne i proste do zrobienia. Robię je przez cały rok, zmieniam tylko dodatki. Dzisiaj z racji tego, że borówki są na 'czasie’ będzie przepis z borówkami.
Przygotowanie ciasta na muffiny :
- Przygotowujemy dwie miseczki. W jednej mieszamy ze sobą :
Składniki suche :
- 2 szklanki mąki ( ja od jakiegoś czasu robię taką mieszankę, że dodaję połowę szklanki mąki tortowej puszystej z Lubelli, jedną szklankę mąki pełnoziarnistej, i połowę szklanki płatków owsianych błyskawicznych albo moje muffiny były mniej kaloryczne),
- 3/4 szklanki cukru ( można dodać całą ale my wolimy wersję mniej słodką),
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
a w drugiej :
Składniki mokre :
- 2 jajka,
- pół szklanki oleju,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- kilka kropelek aromatu np. cytrynowego albo pomarańczowego.
2. Kolejnym etapem jest pomieszanie ze sobą składników mokrych z suchymi. Uwaga… mieszamy składniki za pomocą widelca, przez chwilkę nie przejmując się grudkami. W ostatnim etapie dodaję owoce, w tym przypadku borówki. Wszystko jeszcze raz mieszamy. Szykujemy foremki. Ja mam silikonowe, które uwielbiam. Do środka wkładam papierowe papilotki i łyżką wypełniam je ciastem… tak do połowy wysokości.
4. Tak przygotowane foremki wkładam do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ja zazwyczaj po 15 minutach sprawdzam wykałaczką czy ciasto w środku jest już upieczone, jeśli jest to wyłączam piekarnik ale zostawiam w nim jeszcze na chwilkę muffiny aby wystygły powoli w ciepłym jeszcze piekarniku.
Smacznego,
Kasia 🙂
Jestem uzależniona od muffinów 🙂
Po przeczytaniu przepisu zdałam sobie sprawę, że wczoraj zrobiłam dokładnie takie same muffiny (z tym, że w przepisie miałam jedno jajko i skórkę otartą z cytryny+sok z cytryny) 😉
Fram ja też 🙂 i następnym razem ukradnę od Ciebie sposób dodawania skórki z ccytryny 🙂
U mnie w ten weekend gościły też z gruszką i cynamonem…tak troszkę zimowo ale skoro byłam przeziębiona i piłam wodę z miodem to i muffiny zimowe mogły byc 🙂
Pingback: Muffiny z dyni | Kuchenna.pl | Przepisy kulinarne
na ile muffin jest ten przepis 😛