Kapuśniak ze świeżej kapusty

Tradycyjny, znany chyba wszystkim kapuśniak z kiszonej kapusty jest dość kaloryczny. Powstaje najczęściej na wywarze z niekoniecznie chudych żeberek i wędzonego boczku. Niejednokrotnie wieńczony bywa także zasmażką. Ja proponuję delikatniejszą, lżejszą, bardziej letnią wersję tej zupy – kapuśniak ze świeżej kapusty.

Składniki:

  • 2,5 l bulionu (dla zabieganych może być z 2 lub 3 drobiowych kostek rosołowych)
  • pół główki kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 kiełbasy
  • oliwa z oliwek
  • szklanka przecieru z pomidorów
  • sól, pieprz, ostra papryka (opcjonalnie)
  • natka pietruszki

Poszatkowaną kapustę, obrane, pokrojone w talarki marchewki i w kostkę ziemniaki należy wrzucić do bulionu i gotować do miękkości. Drobno posiekaną cebulę i kiełbasę w plasterkach podsmażyć na oliwie i dodać do zupy. Dolać przecier pomidorowy i doprawić według uznania solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać posypaną rozdrobnioną natką pietruszki.

Pyszności życzę :D

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by sweet Captcha