Wspominałam już, że cukinia zajmuje szczególne miejsce w mojej kuchni. Poszukiwania wciąż nowych jej zastosowań doprowadziły do dość awangardowego, ale jak się okazało wspaniałego połączenia. Zapraszam na zdrową, ze względu na obecność warzyw, kaszy gryczanej i ziaren słonecznika, sałatkę w sosie koperkowo-czosnkowym.
Składniki:
- 1/4 główki białej kapusty
- woreczek kaszy gryczanej
- 1 mała cukinia
- 4 plastry sera pleśniowego (o grubości 1 cm)
- garść czarnych oliwek
- 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
- sól
Sos:
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
Kapustę należy posiekać i zblanszować. Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie. Cukinię, razem ze skórką, pokroić na plastry i grillować aż się lekko zarumieni. W międzyczasie przygotować sos z kopru, przeciśniętego przez praskę czosnku i oliwy. Pokroić ser i oliwki. Uprażyć pestki słonecznika na patelni. Układać kolejno: kapustę, kaszę, ser, oliwki, plastry cukinii i słonecznik. Całość polać wcześniej przygotowanym sosem.
Pyszności życzę
Asia
Brzmi przepysznie, jeszcze w tym tygodniu z przepisu skorzystam.
Uwielbiam grillowaną cukinię! Podoba mi się jej połączenie z serem pleśniowym i słonecznikiem. Brzmi wyśmienicie!