Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie

Chleb pieczony na zakwasie wymaga czasu, ale jest niezwykle zdrowy, bo pomaga odbudować korzystną florę bakteryjną przewodu pokarmowego człowieka. Bakterie kwasu mlekowego obecne w takim chlebie skutecznie eliminują azotany, azotyny, pleśnie uznawane za związki rakotwórcze. Stymulują nasz system immunologiczny i wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Chleb na zakwasie długo zachowuje świeżość i jest pyszny 😉

Składniki:

  • 5 łyżek zakwasu chlebowego żytniego (przepis tutaj: https://kuchenna.pl/zakwas-chlebowy-zytni-2029.html)
  • 300 g mąki żytniej razowej lub orkiszowej
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki pestek słonecznika (opcjonalnie)
  • 2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką w misce. Gotową masę przełożyć do formy
(ja korzystam z silikonowej dedykowanej do chleba, nie wymaga natłuszczania czy papieru
do pieczenia), szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 4 – 6 godzin
(lub np. na całą noc). Dobierając formę należy pamiętać, że ciasto znacznie powiększy swoją objętość. Piec ponad godzinę w temperaturze 200 stopni. Chleb należy kroić dopiero
po całkowitym wystygnięciu, najlepiej dopiero następnego dnia. Jest gotowy gdy postukany wydaje głuchy odgłos.

Pyszności życzę

:D

Asia

12191085_900191556703290_4325985638237269280_n

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz