Brukselka mimo tego, że jest bardzo wartościowym warzywem kapuścianym ( jest bogata w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C , a także kwas foliowy ) mam wrażenie, że jest wciąż warzywem niedocenianym. Ja osobiście bardzo przepadam za brukselką i oprócz usmażonej na patelni lubię także wersję z makaronem.
Danie jest mało składnikowe, proste, szybkie i często właśnie takie goszczą na moim stole kiedy mam naprawdę mało czasu na wykonanie obiadu a wracam bardzo głodna do domu.
Składniki :
- 200 gram makaronu ( ja użyłam lubella wstążki długie numer 11),
- włoski serek marscapone,
- ser pleśniowy Lazur- turkusowy,
- 6 brukselek.
Etapy przygotowania :
- Brukselkę i makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż brukselka będzie miękka a makaron al’dente.
- Ser marscapone łączę na patelni z ugotowanym makaronem, brukselką i ścieram do całości ser pleśniowy. Podsmażam całość jeszcze przez chwilkę.
Smacznego,
Kasia
Robię właściwie taki sam makaron, tylko dodaje jeszcze trochę świeżo startej gałki muszkatołowej. Pyszny! 🙂 Szkoda, że muszę jeść go sama – moi panowie nie przepadają za brukselką ;(
ależ miałam ten sam problem…w sensie, że jadłam to danie sama a mój mąż w tym czasie makaron z sosem pomidorowym 🙂 hehe widocznie tak to już jest z brukselką, że się ją albo lubi albi nie 🙂