Witajcie,
Dzisiaj kuchnia włoska. Bo gdyby mnie ktoś zapytał jaką kuchnię preferuję najbardziej odpowiem właśnie, że kuchnię włoską. I pomimo tego, że kuchnia ta jest szalenie różnorodna nam zazwyczaj kojarzy się z pastami czyli makaronem i pizzą. Uwielbiam makarony…oj tak to zdecydowanie moje największe kulinarne uzależnienie. Makaron, do tego wspomniane już wcześniej pomidory, oliwa, przyprawy takie jak bazylia, oregano, tymianek, czosnek i … jestem w siódmym niebie. Dzisiaj spaghetti alla bolognese czyli klasyczne, najprostsze na świecie spaghetti i … według mnie chyba jednak najlepsze. Największym sekretem tego dania jest fakt, że makaron powinien być al dente czyli- powinien być jędrny, twardy i stawiać opór zębom.
Składniki :
- makaron spaghetti ( ja używam pełnoziarnistego),
- 400 gram mielonego mięsa wieprzowego bądź wołowego ( ja lubię też wersję pół na pół),
- pomidory ( latem oczywiście świeże- około 4 sztuk, zimą wolę pomidory z puszki bądź mrożone ),
- czosnek,
- cebula- jedna nieduża, u mnie zwykle czerwona,
- 2 ogórki konserwowe ( w oryginalnym przepisie nie ma ogórków ale ja często dodaje do smaku ),
- przyprawy : oregano, bazylia, pieprz, sól, odrobina papryki słodkiej lub ostrej.
Wykonanie :
- Gotujemy makaron według przepisu w delikatnie posolonej wodzie .
- Na patelni smażymy mięso, w trakcie delikatnie soląc i pieprząc, można ewentualnie dodać jeszcze troszkę słodkiej lub ostrej papryki.
- Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek, gdy już się zarumienią dodajemy pomidory i ogórki konserwowe. Dusimy chwilkę pod przykryciem, po czym łączymy mięso z powstałym sosem i wszystko razem dusimy jeszcze pod przykryciem przez 10 – 15 minut minut doprawiając jeszcze do smaku według uznania. Ja doprawiam odrobiną cukru, dodaję jeszcze papryki, suszonego oregano bądź bazylii.
Wszystko możemy jeszcze posypać startym serem bądź parmezanem, którego tym razem u mnie zabrakło.
Smacznego 🙂
Kasia.
I znów ogórki 🙂
Ogórki … mój mąż za nimi przepada ale akurat w tej odsłonie nie przeszkadzają mi zupełnie 🙂