Ilość zup-kremów, które ostatnio zagościły w moim menu świadczy tylko i wyłącznie o tym, że mamy już jesień a ja mam coraz większą ochotę na coś rozgrzewającego. Tym razem przygotowałam krem z pieczarek z odrobiną sera pleśniowego.
Składniki :
- 500 gram pieczarek,
- 2 pietruszki,
- 1 marchewka,
- śmietana do sosów i zup- 18 % kremowa ( dodałam połowę),
- cebula,
- czosnek- 2 ząbki,
- bulion- wywar warzywny,
- 2 suszone borowiki dla intensywnego smaku,
- około 3-4 łyżek oliwy,
- ser błękitny Lazur – odrobina do starcia,
- natka pietruszki,
- przyprawy : sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Przygotowuje średniej wielkości garnek. Wlewam oliwę, chwilkę podsmażam po czym dodaję pokrojoną cebulę i czosnek. Czekam do momentu aż się zarumienią i następnie zalewam bulionem. Wrzucam obraną i pokrojoną pietruszkę i marchewkę.
- Pieczarki myję, suszę i ścieram na tartce.
- Po starciu dodaję do wywaru i wszystko razem gotuję przez jakiś czas, przyprawiając solą, pieprzem, wrzucając do całości suszone grzybki.
- Kiedy wszystkie warzywka są już miękkie, próbuję, doprawiam jeszcze według potrzeb, dodaję śmietany i kiedy zupa przestygnie blenderuję całość uzyskując krem.
- Podaję według uznania : z grzankami, z natką pietruszki albo jak tym razem startym serem pleśniowym, błękitnym Lazur.
Aromat tego kremu powalił mnie na kolana, grzybowa nuta, jego zapach unoszący się po mieszkaniu. Prawdziwie jesienny, rozgrzewający w te coraz chłodniejsze, deszczowe dni. Naprawdę polecam krem z pieczarek. Wykonanie proste, banalne, szybkie a kubki smakowe rozpieszczone… przynajmniej miłośników grzybów.
Smacznego,
Kasia.
P.S. Przepis bierze udział w akcji :
lubię 🙂 takie małe miseczki?? 🙂
ale nie ścieram, blender czy malakser od razu…
🙂 Hehe ale ja lubię te miseczki. A ta zupa jest wyjątkowo syta.
zupy krem to ostatnio moje ulubione! 🙂
oj moje też 🙂 mogłabym je jeść i jeść.
uwielbiam pieczarki 🙂 a taka zupka na pewno jest przepyszna 🙂
Lubię i często robię 😉
Cześć, fajny przepis. Dodam go do akcji pleśnią pokrytej jeśli dodasz baner akcji.
Pozdrawiam
Zrobione 🙂
Dziękuję!!! Przepis dodany!!!