Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone (lub 1 puszka pomidorów)
- 2 marchewki
- 2 kalarepy
- 200 g fasolki szparagowej
- 4 zielone cebulki ze szczypiorem
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kg świeżego (lub mrożonego) groszku
- 1/2 l białego wytrawnego wina
- 1.2 l bulionu drobiowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Do sporego garnka wlać oliwę i przesmażyć na niej posiekaną cebulę oraz piersi kurczaka pokrojone na niewielkie kawałki (przez około 5 min.). Dodać sól, pieprz i cukier
(do skarmelizowania). Wlać bulion, wino, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki oraz zioła prowansalskie. Dusić pod przykryciem przez 45 minut. W tym czasie pokroić obrane warzywa: marchewkę na plasterki, kalarepę w kosteczkę oraz młodą cebulkę
ze szczypiorkiem. Ułożyć na mięsie i dusić kolejne 25 minut. W osobnym garnku ugotować groszek i fasolkę. Odcedzić i dodać do reszty. Dusić na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
Pyszności życzę
Asia