Kurczak po Szanghajsku z grilla

Kurczak po Szanghajsku z grilla

Tak, dobrze przeczytałaś/przeczytałeś. W dzisiejszym wpisie pokaże Ci jak na naszym grillu gazowym przygotowałam pysznego kurczaka po Szanghajsku. Nasz grill gazowy Campingaz Woody wyposażony jest w system Culinary Modular System, dzięki któremu możemy z łatwością zmienić grilla np. w piec do pizzy czy też przygotować azjatyckie dania na prawdziwym woku.

Nie masz takiego grilla i obawiasz się że to nie jest przepis dla Ciebie? Nic nie szkodzi. Wystarczy Ci tylko WOK i kuchenka w domu. Zapraszam do lektury oraz wypróbowania przepisu na to proste i zarazem pyszne danie.

Przepis na kurczaka po Szanghajsku

Kurczaka kroimy w paseczki i przyprawiamy (sól, pieprz, sos sojowy, odrobiona miodu). W takiej marynacie najlepiej zostawić go na noc. Jeśli wolimy danie na ostro dodajemy odrobinę chilii. 

Warzywa (zieona papryka, cebula, marchew) kroimy w paseczki. Opcjonalnie możemy wykorzystać specjalną mieszankę warzyw na woka (marchew, imbir, pędy bambusa, grzybki mun itp.). 

Kurczaka podsmażamy na oleju w woku na grillu. Kiedy kurczak się zarumieni dodajemy warzywa i razem ze sobą grillujemy. W między czasie gotujemy ryż na sypko dodając łyżkę kurkumy aby ryż uzyskał ładny żółty odcień. 

Po podgrillowaniu mięsa z warzywami dodajemy bulion, doprawiamy jeszcze sosem sojowym i razem ze sobą wszystko jeszcze grillujemy przez dobre dziesięć minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Opcjonalnie możemy zgrillować cukinię pokrojoną w cienkie paski.

Składniki na kurczaka po Szanghajsku:

  • 1 duża podwójna pierś
  • cebula
  • 1/2 szklanki bulionu
  • zielona papryka
  • marchew
  • opcjonalnie mieszanka warzyw na woka,
  • sos sojowy
  • papryka chilii
  • sól
  • pieprz
  • ryż 
  • kurkuma
  • cukinia (opcjonalnie do zgrillowania)

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *