Tak, dobrze przeczytałaś/przeczytałeś. W dzisiejszym wpisie pokaże Ci jak na naszym grillu gazowym przygotowałam pysznego kurczaka po Szanghajsku. Nasz grill gazowy Campingaz Woody wyposażony jest w system Culinary Modular System, dzięki któremu możemy z łatwością zmienić grilla np. w piec do pizzy czy też przygotować azjatyckie dania na prawdziwym woku.
Nie masz takiego grilla i obawiasz się że to nie jest przepis dla Ciebie? Nic nie szkodzi. Wystarczy Ci tylko WOK i kuchenka w domu. Zapraszam do lektury oraz wypróbowania przepisu na to proste i zarazem pyszne danie.
Przepis na kurczaka po Szanghajsku
Kurczaka kroimy w paseczki i przyprawiamy (sól, pieprz, sos sojowy, odrobiona miodu). W takiej marynacie najlepiej zostawić go na noc. Jeśli wolimy danie na ostro dodajemy odrobinę chilii.
Warzywa (zieona papryka, cebula, marchew) kroimy w paseczki. Opcjonalnie możemy wykorzystać specjalną mieszankę warzyw na woka (marchew, imbir, pędy bambusa, grzybki mun itp.).
Kurczaka podsmażamy na oleju w woku na grillu. Kiedy kurczak się zarumieni dodajemy warzywa i razem ze sobą grillujemy. W między czasie gotujemy ryż na sypko dodając łyżkę kurkumy aby ryż uzyskał ładny żółty odcień.
Po podgrillowaniu mięsa z warzywami dodajemy bulion, doprawiamy jeszcze sosem sojowym i razem ze sobą wszystko jeszcze grillujemy przez dobre dziesięć minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Opcjonalnie możemy zgrillować cukinię pokrojoną w cienkie paski.
Propozycja podania
Składniki na kurczaka po Szanghajsku:
- 1 duża podwójna pierś
- cebula
- 1/2 szklanki bulionu
- zielona papryka
- marchew
- opcjonalnie mieszanka warzyw na woka,
- sos sojowy
- papryka chilii
- sól
- pieprz
- ryż
- kurkuma
- cukinia (opcjonalnie do zgrillowania)
Smacznego.