Muffinki to świetne rozwiązanie jeśli szybko potrzebujemy (pragniemy 😉 ) czegoś słodkiego. Nie wymają miksera, bo wszystko miesza się łyżką. Wystarczą 2 naczynia do połączenia składników mokrych i suchych, forma do muffin, papilotki i voila! 🙂 Ja nie ustaję w poszukiwaniach i wielbię babeczki wilgotne w środku, nawet następnego dnia. Bezglutenowe muffinki bananowo-orzechowe takie właśnie są. Banany, mielone orzechy włoskie, mąka gryczana, cukier trzcinowy – czy z połączenia takich wspaniałych produktów może wyjść coś niesmacznego? Przekonajcie się sami 🙂
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki zmielonych (mogą być drobno posiekane) orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka roztopionego masła
- szczypta imbiru, cynamonu i soli morskiej
Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich mleko, jajko, roztopione masło i dobrze wymieszać. W drugiej misce połączyć składniki suche (zmielone orzechy, mąkę gryczaną, cukier, sodę oraz przyprawy). Delikatnie zmieszać ze sobą zawartość obu naczyń. Nakładać do 3/4 wysokości formy do muffin, wyłożonej papilotkami. Piec około 30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku ustawionym na 170 stopni.
Pyszności życzę
Asia