Witajcie, dzisiaj mój sposób na moją ulubioną zupę (krem) mocno pomidorową. Typowo włoski smak, aromat pomidorów i czosnku. Zupkę tą przygotowałam specjalnie na konkurs u’ Kuchnia Bazylii ’.
Moje składniki :
– pół litra bulionu warzywnego- z wykorzystaniem wody z mySpring,
– 2 marchewki
– 1 pietruszka,
– 3 ząbki czosnku,
– 1 duża czerwona cebula,
– 1 puszka pomidorów,
– 6 sztuk suszonych pomidorów wraz z zalewą z oliwy,
– 4 świeże pomidory,
– oliwa z oliwek,
– sok pomidorowy,
– 1 papryczka chili ( ja dodałam suszoną),
– sól, pieprz, ostra papryka, cukier.
Mój sposób przygotowania :
- Wszystkie warzywa umyć, pokroić. Do garnka wlewam oliwę i wrzucam czosnek i cebulę aż do momentu aż się zeszklą.
- Wtedy wlewam bulion wrzucam marchewki, pietruszkę i pozwalam im się troszkę ugotować.
- W tym czasie na patelnię na oliwę wrzucam pokrojony pozostały czosnek, odrobinę cebuli i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Podsmażam wszystko razem ze sobą przyprawiając:solą, pieprzem, ostra papryką, łyżką cukru.
- Kiedy z pomidorów zrobi się sos…dodaje całość do garnka, dodaję pomidory z puszki oraz suszone pomidory i papryczkę chili.
- Gotuję wszystko do momentu kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Kiedy zupka się ugotuje… wyłączam ją, pozwalam jej troszkę ostygnąć po czym używając blendera miksuję całość dodając jeszcze sok pomidorowy.
Zupę – krem mocno pomidorowy podaję z grzankami czosnkowo-ziołowymi, prażonymi migdałami albo łyżką gęstej kwaśnej śmietany.
To moja ulubiona zupa… pachnie Włochami i pozwala mi przetrwać te jesienne
dni.
Kasia