Tym razem coś wyłącznie dla dorosłych 😀 Banalnie prosty w przygotowaniu, słodki likier kawowy czyli domowa wersja popularnego Baileysa. Umili (nie tylko damskie) spotkania. Doskonale sprawdzi się w roli prezentu dla najbliższych. Ja najchętniej podaję go z mlekiem (w proporcjach 1:1) i lodem, ale entuzjastom mocniejszych wrażeń z pewnością przypadnie do gustu wersja bez rozcieńczania 😀
Składniki:
- 0,5 l spirytusu
- 1,5 litra mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 szklanki cukru
- 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki gorącej wody
Kawę zaparzyć w gorącej wodzie. Mleko z cukrem podgrzać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Kawę wlać do słodkiego mleka. Po wystudzeniu połączyć ze spirytusem i przelać do butelek. Spożywać po tygodniu „przegryzania”.
Pyszności życzę
Asia
bardzo dobry likier i mocny… 🙂
Pięknie wygląda. Zdjęcie bardzo zachęca do zrobienia takiego likieru 🙂
Kto wie, może dzisiejsze popołudnie właśnie odbędzie się pod hasłem „moc kawy” 🙂
Jestem pasjonatką, wszystkiego co wiąże się z kawą 🙂
Ja próbowałam też wersji z naparem kawy mielonej. Można też poeksperymentować dodając wanilię czy przyprawy takie jak cynamon, kardamon. Smacznego! 😀
Przepyszny jest ten likier 🙂
Polecam
Mam pytanie, czy zamiast spirytusu można dodać wódkę?